Brokoli - nepogrešljiva novost zadnjega desetletja
Marjetka Hrovatin
Kmečki glas

Torek, 5. april 2016 ob 11:50

Odpri galerijo

Brokoli (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) podobno kot cvetačo pridelujemo zaradi užitnega socvetja – rože. Še nedolgo nazaj smo brokoli ob njegovem uvajanju v našo pridelavo enačili in pogosto menjavali z bližnjo sorodnico cvetačo. Podobnost obeh rastlinskih vrst je kar veliko let povzročala zmedo, saj so mnogi mislili, da je brokoli cvetača, le da ima namesto izrazito bele sivo zeleno rožo. Danes po več kot desetletju uveljavljene pridelave brokoli ločimo od cvetače. O tem, na kaj vse moramo biti pozorni pri pridelavi v domačem vrtu, da bomo uspešno pridelali čim več te zdrave vrtnine, si preberite v aprilski številki revije Moj mali svet.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 20. Dec 2019 at 13:12

99 ogledov

Slovenska jagoda naj bo drugačna
Jagoda ima med ljubitelji sadja vseh starosti veliko oboževalcev. Temu primerna je tudi konkurenca pri pridelavi. Na evropskem trgu je veliko dobrih jagod in Slovenija je na globalnem trgu popolnoma nekonkurenčna. Žalostno je, da smo dostikrat neprepoznavni celo na domačem trgu, je bila že v uvodu tradicionalnega prednovoletnega srečanja pridelovalcev jagod na Kmetijskem inštitutu Slovenije kritična dr. Darinka Koron.

Fri, 20. Dec 2019 at 13:05

89 ogledov

Pridelava in hranjenje semen
Pomembno je, da med posajenimi rastlinami že kmalu izberemo in odberemo rastline, ki jih bomo pridelovali za seme, to so semenice. Te rastline skrbno negujemo in poskrbimo, da so vrstno in sortno značilne, izenačene in v najboljšem možnem stanju, zdrave in brez škodljivcev. Če med njimi najdemo tako, ki ni podobna ostalim, jo takoj izločimo. Iz takšnih rastlin ni dobro jemati semen, ker bodo s svojimi neznačilnimi lastnostmi lahko kmalu prevladale.

Fri, 20. Dec 2019 at 12:48

219 ogledov

V senci velikanov
Praprot podlesnica (Polystichum) je razširjena po vsem svetu. Ta rod šteje okoli 150 vrst, med njimi so najbolj priljubljene vrtne praproti. Najlepše uspevajo v senci v odcednih tleh, v katerih je veliko organske snovi. Zato ji še posebej ustrezajo tla pod velikimi listopadnimi drevesi. Salomonov pečat, pečatnik (Polygonatum) je raznolik rod elegantnih trajnic za polsenčne in senčne predele v vrtovih in parkih. Rastline rastejo gručasto, imajo lepe liste in povešajoča stebla. Uspevajo v senci gozdov zmernih predelov Evrope, Azije in ZDA. Hoste ali funkije so zelo razširjene, priljubljene, nepogrešljive trajnice za senčne lege. Gojimo jih zaradi različno velikih in različno obarvanih listov ter tudi cvetov. Okoli 80 vrst je razširjenih na Japonskem, Kitajskem in v Koreji. V Evropo in Severno Ameriko so prišle pred več kot sto leti.

Fri, 20. Dec 2019 at 12:41

99 ogledov

Sonce sredi zime
To je rumenina cvetja golega jasmina, ki zacveti že pozimi in v najzgodnejši pomladi. Potrebno je le nekaj sončnih žarkov in kakšna stopinja nad zmrziščem in že se na dolgih golih poganjkih odpre množica ne prav majhnih trobentastih cvetov. V domačem vrtu se s tem začenja pomlad.

Fri, 20. Dec 2019 at 12:36

126 ogledov

Feng shui in dnevna soba
Za dnevno sobo so z vidika feng shuija ugodne lege glede na strani neba: JV, J, JZ in Z. Vsaka lega ima poseben vpliv. Dnevna soba na JV strani je svetla, živahna in spodbuja komuniciranje, na J strani spodbuja dejavno družabno življenje in je primerna za prirejanje zabav. Zahod je primeren za uživaško in romantično življenje, JZ pa za spodbujanje družinske ubranosti in tesnega prijateljstva. Poleg strani neba so pomembni tudi odnosi z drugimi prostori v stavbi. Strokovnjaki feng shuija odsvetujejo, da bi bili prostori, v katerih se pogosto zadržujemo, navadno so to dnevna soba, delovna soba in spalnica, nad garažo.

Fri, 20. Dec 2019 at 12:06

105 ogledov

Umetnine cvetličarskega mojstra
Obiskala sem priljubljeno ljubljansko cvetličarno Emporia in lastnika Tomaža Smrtnika povprašala po letošnjih trendih prazničnega okraševanja. Dejal je, da se ne ozirajo na trende, temveč jih delajo sami. Zamisli za umetnine, ki prihajajo izpod njegovih rok in rok njegovih sodelavcev, jemlje v naravi. Zna opazovati in ceniti tisto, kar dela narava. Naravo spoštuje in meni, da je sama po sebi čudovita, zato se lahko od nje le učimo. Iz tega prepričanja nastajajo nadvse zanimive novoletne jelke, katerih osnova so suhe lesene palice, okraski pa storži in drugi plodovi narave, nekaj izjemnega je tudi novoletna jelka iz pampaške trave, ki ne potrebuje drugega kot osvetlitev, da zažari v vsej svoji mehkobi.

Prijatelji

Alen  OsenjakKarmen  Gostinčar

NAJBOLJ OBISKANO

Brokoli - nepogrešljiva novost zadnjega desetletja