V senci velikanov
Pod krošnjami velikih dreves je posebna mikroklima, ki ustreza določenim trajnicam.
Marjetka Hrovatin
Kmečki glas

Petek, 20. december 2019 ob 12:48

Odpri galerijo

Praprot podlesnica (Polystichum) je razširjena po vsem svetu. Ta rod šteje okoli 150 vrst, med njimi so najbolj priljubljene vrtne praproti. Najlepše uspevajo v senci v odcednih tleh, v katerih je veliko organske snovi. Zato ji še posebej ustrezajo tla pod velikimi listopadnimi drevesi.

Salomonov pečat, pečatnik (Polygonatum) je raznolik rod elegantnih trajnic za polsenčne in senčne predele v vrtovih in parkih. Rastline rastejo gručasto, imajo lepe liste in povešajoča stebla. Uspevajo v senci gozdov zmernih predelov Evrope, Azije in ZDA.

Hoste ali funkije so zelo razširjene, priljubljene, nepogrešljive trajnice za senčne lege. Gojimo jih zaradi različno velikih in različno obarvanih listov ter tudi cvetov. Okoli 80 vrst je razširjenih na Japonskem, Kitajskem in v Koreji. V Evropo in Severno Ameriko so prišle pred več kot sto leti.

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 30. Jan 2020 at 15:16

112 ogledov

Nekdo vas ima neizmerno rad
Obstaja pa še cela vrsta znakov, s katerimi kuža pokaže, da vas ima neizmerno rad in vam je stoodstotno vdan. To so med drugim gledanje v oči, prinašanje igrač, naslanjanje na lastnika, pustijo, da jih božamo po glavi, mirno spremljanje lastnikovdega odhoda od doma, divje veselje ob lastnikovem prihodu domov in še drugi. O njih pišemo v reviji.

Thu, 30. Jan 2020 at 15:11

110 ogledov

Hišni ljubljenček – kunec
Ljudje o kuncih in njihovi oskrbi vedo sorazmerno malo in jih vztrajno zamenjujejo z zajci. Gre za dve različni živalski vrsti, ki pa sodita v isti red in družino. Hišni kunci so domače živali in izvirajo iz evropskega divjega kunca, sicer poznamo tudi divje vrste kuncev. Zajci niso udomačene živali in jih je po naših zakonih prepovedano zadrževati v ujetništvu. Domači kunci lahko živijo do deset let, zato je odločitev za skrbništvo te živali treba sprejeti premišljeno. Kunci so zabavne in prisrčne domače živali, za katere je dokaj preprosto skrbeti. So družabna bitja, ki uživajo v družbi vrstnikov in ob pravilni socializaciji tudi ob družbi ljudi. Kljub temu, da niso preveč glasni, so zelo komunikativni – ko so srečni, lahko zadovoljno škrtajo z zobmi, ko so razdraženi, pa cepetajo iz nejevolje. So zelo energična bitja, ki potrebujejo veliko gibanja in prostora za poskakovanje ter so presenetljivo dobri plezalci. Več o kuncih pa v reviji.

Thu, 30. Jan 2020 at 15:06

109 ogledov

Pravo biooglje in ponaredki
Biooglje je za kmetovalce in vrtnarje še vedno dokaj nov izdelek. Če je pravo, korenito izboljša kakovost tal, poveča rodovitnost (ne le začasno, ampak na dolgi rok), prepreči izpiranje hranilnih snovi v globino, prepreči odnašanje prsti, "zaklene" težke kovine tako, da ne morejo prehajati v rastline, ki jih uživamo, nevtralizira kisla ali preveč bazična tla itd. Če ni, seveda vseh teh koristi z njim ne bomo dobili, lahko pa nam zemljo in posledično rastline na njej tudi osiromaši, poškoduje in zastrupi. Biooglje, ki ga uporabimo na našem vrtu, mora biti torej "pravo" biooglje. V prispevku v reviji boste izvedeli vse podrobnosti.

Thu, 30. Jan 2020 at 15:01

102 ogledov

Trdoživi, a tudi zahtevni lupinarji
Oreh dobro uspeva v celinskem in mediteranskem podnebju do nadmorske višine 700 metrov. V času fiziološkega ali globokega mirovanja (dormance) je oreh zelo odporen proti mrazu. Takrat prenese celo -28 do -32 C. Najbolj nevarne za oreh so nizke temperature, ki se pojavljajo pozno spomladi, v začetku rasti in cvetenja. Ženski cvetovi propadejo, takoj ko se temperatura spusti pod ledišče, mladike v prvi fazi rasti in mladi plodiči se poškodujejo pri temperaturah pod -1 C. Med pozebo v tem času se orehi črno obarvajo. Mladike v zgodnjem razvoju vsebujejo več kot 90 odstotkov vode, ki pri negativnih temperaturah zmrzne, ledeni kristali pa mehansko poškodujejo celice. V primerjavi z ženskimi cvetovi in mladikami moški cvetovi prenesejo do -3 C. Najodpornejši del cveta je cvetni prah. 

Thu, 30. Jan 2020 at 14:45

167 ogledov

Kalamondin – citrus za stanovanje
Danes velikih sort ne moremo gojiti čez zimo v stanovanjih. Zato so žlahtnitelji ustvarili manjše vrste in ena teh je kalamondin, Citrus mitis, ki je pravzaprav miniaturna rastlina s Filipinov in so jo na zahod prinesli že leta 1595. Uvrščamo jo v družino rutičevk (Rutaceae). Čeprav je kalamondin manjša rastlina, ima enake lastnosti kot njegovi večji sorodniki. Ima ljubke bele, močno dišeče cvetove in užitne plodove, kljub temu da so včasih grenki ali kisli. Lahko jih razrežemo na koleščke kot limone in dodajamo pijačam. Na njegovih vejicah lahko hkrati vidimo dehteče cvetove ter zelene in zrele plodove. Poleti naj bo na prostem, pozimi pa v stanovanju. Rastline, ki imajo navadno že plodove, so na voljo okoli novega leta ali v tem času, seveda jih moramo pred nakupom pazljivo pregledati. Najprej se prepričamo, če je rastlina dobro ukoreninjena. Listi ne smejo odpadati, pazimo tudi na mraz, ko rastlino nesemo domov in jo zaščitimo.

Thu, 30. Jan 2020 at 14:42

168 ogledov

Ne samo lep, tudi okusen balkon
V posodah na balkonih ali terasah lahko med drugim gojimo paradižnike, mladi krompir, stročji fižol, solate vseh vrst, jagode, zelišča, korenček, bučke, čili, borovnice in podobno. Odvisno tudi od velikosti prostora. Ne glede na to, kako malo časa imate po svojem mnenju, vsekakor ga imate dovolj za gojenje paradižnika, saj ni pravega poletja brez vonja po paradižniku v zraku. Posadite lonec bazilike poleg paradižnika in zavijte sočne češnjeve paradižnike v liste bazilike. Navdušeni boste nad sožitjem teh dveh okusov. Lahko se poigrate s posebnimi sortami vijolično in rumeno obarvanih plodov paradižnika ali pa s progastim paradižnikom. Če jih ne vzgojite sami, sadike kupite sredi maja in jih posadite na prosto. Namenite jim sončen in pred vetrom zaščiten prostor, ker imajo radi vročino. Po cvetenju jih vsake dva tedna zalijte s tekočim gnojilom, bogatim s kalijem. Več o gojenju različnih vrtnin na balkonih lahko preberete v novi številki revije.

Prijatelji

Alen  OsenjakKarmen  Gostinčar

NAJBOLJ OBISKANO

V senci velikanov